z-winnickiego-wzgorza.pl

Na czym smażyć

Na czym smażyć? – wartościowe tłuszcze do smażenia potraw

Wybór odpowiedniego oleju do smażenia to dość istotna decyzja. Potrafi bowiem całkowicie odmienić smak dania, a także ułatwić bądź niesamowicie utrudnić jego przygotowanie. Wiele osób korzysta z taniego i łatwo dostępnego oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Istnieje jednak kilka innych rodzajów tłuszczu, których warto użyć, z pozytywnym skutkiem dla smaku, a także naszego zdrowia. Odpowiadamy więc na pytanie na czym smażyć!

Na czym smażyć? Najlepiej na olejach, które zawierają dużą ilość cennych właściwości. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie ich rodzaje mogą być używane w bardzo wysokich temperaturach. Które więc dobrze się sprawdzą? Na pewno olej kokosowy. Zyskał ogromną popularność, dzięki swoim wszechstronnym właściwościom. Możemy z powodzeniem stosować go w kuchni, jak i do zabiegów kosmetycznych. Tak samo sprawdzi się oliwa z oliwek, która nadaje się do smażenia oraz pielęgnacji skóry czy włosów. Jeśli chcemy przygotować np. mięso w bardzo wysokiej temperaturze, warto użyć masła klarowanego. Jest tłuszczem polecanym przez wielu szefów kuchni.

Dodaj komentarz

Katalog niesamowitych zdjęć