z-winnickiego-wzgorza.pl

Zsiadłe mleko właściwości

Zsiadłe mleko to produkt, który kojarzy nam się z dzieciństwem. Babcie podawały nam go bowiem przy każdej okazji. Dlaczego? Zsiadłe mleko – właściwości zdrowotne i sposób na przyrządzenie go we własnym domu.

Zsiadłe mleko właściwości Produkty mleczne, a przede wszystkim zsiadłe mleko, posiadają w swoim składzie znaczne ilości wapnia, a także witaminy B, D oraz A. Zsiadłe mleko jest bardzo ważnym źródłem bakterii kwasu mlekowego i posiada zdolność łagodzenia objawów jelita drażliwego czy wzmacniania odporności.

Zsiadłe mleko – jak je przygotować?Aby przygotować zsiadłe mleko we własnym domu i uzyskać pełnię jego właściwości, najlepiej wykorzystać specjalne saszetki z zakwaską do mleka. Taką zakwaskę wystarczy rozpuścić w 50 ml ciepłej wody i dodać do przegotowanego wcześniej i ostudzonego jednego litra mleka. Ostatnim krokiem jest rozlanie do pojemników w celu dojrzewania i użycie jogurtownicy bądź ogrzewanie ich ręcznikiem lub kocem. Bardzo ważne jest bowiem utrzymanie stałej temperatury w wysokości około 40 stopni Celsjusza. Po zakończeniu zakwaszaniu, zsiadłe mleko przechowujemy w lodówce.

Dodaj komentarz

Katalog niesamowitych zdjęć